Paarl

Zo’n 65 km ten noorden van Kaapstad vinden we Paarl, genoemd naar de blinkende granieten berg, die de Nederlandse kolonisten trouwens ‘den Diamont ende Peerlbergh’ noemden, toen ze er in 1657 voor het eerst kwamen.

Een dertigtal jaar later ontstonden de eerste boerderijen en in 1689 begonnen Franse Hugenoten met wijnbouw. Vandaag staat er zo’n 16.000 ha aangeplant en de Franse invloed is nog steeds merkbaar, zowel in het landschap als in de wijnen.

Het klimaat doet denken aan de Rhône-vallei in Frankrijk. Gemiddeld warme zomers met verkoeling van de Atlantische Oceaan tijdens de oogstperiode.

 

 

 

Oorspronkelijk vooral gekend voor witte wijn, maar tegenwoordig ligt de focus op het maken van rode wijn. Het mediterrane klimaat en terroir zijn immers uiterst geschikt voor het kweken van blauwe druiven. Het is iets warmer dan in Stellenbosch, daardoor komen de betere wijnen van iet hoger gelegen wijngaarden. Vooral de terroirwijnen uit de subregio’s Franschhoek en Wellington zorgden de laatste jaren voor een revival van de regio

Paarl combineert zowel de stijl van de Oude als van de Nieuwe Wereld. De belangrijkste druiven zijn: Syrah, Mourvèdre, Pinotage, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc, Viognier, Semillon en Chardonnay. Vooral de witte- als en de rode wijnblends maken de laatste jaren furore.

Paarl producten