Zöldveltelini aka Grüner Veltliner

Deze op en top Oostenrijkse druif is een kruising tussen Traminer en St Georghen. Maar liefst één op de drie ha in Oostenrijk is aangeplant met Grüner Veltliner.

Wijnen van deze druif gaan van zeer lichte frisse wijnen tot grootse Prädikatsweine. De bodem speelt daarbij een belangrijke rol.

In Hongarije komen we deze druif ook vaak tegen, maar dan onder de Hongaarse naam Zöld (groen) Veltelini. De belangrijkste regio´s zijn Etyek Buda, Balatonboglár en Sopron. Ze houdt van een lössbodem en is niet tuk op droogte. In het algemeen krijgen we frisse, fruitige wijnen met wat kruidigheid. Maar ze wordt ook gebruikt voor schuimwijn, dankzij de hoge zuren. Soms wordt ook wat houtopvoeding toegepast, maar de nadruk ligt bij de meeste wijnen toch op het fruitige en speelse karakter.

Typische aroma´s voor Grüner Veltliner zijn citrus, limoen en naast vegetale toetsen ook wat pitfruit. Maar het meest typische aroma is de kruidige witte pepertoets. Wanneer je die waarneemt, dan ben je quasi zeker over welke wijn je aan het proeven bent.

Foodpairing: asperges, frisse salades, pure visgerechten zonder saus, gevogelte en varkenshaasje

Aanplant in Hongarije: 1400 ha (2020)

Probeer wijnen van deze druif als je houdt van: Riesling, Sauvignon Blanc, frisse Chardonnays, Furmint