Pannonhalma

Oppervlakte: 638 ha

Bodem: zeer divers (zand, zandsteen, klei, kalksteen)

Belangrijkste druiven: Olaszrizling, Chardonnay, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris en Irsai Olivér voor wit. Bij de blauwe druiven hebben we Merlot, Cabernet Franc, Pinot Noir en Kékfrankos. Die kunnen in dit iets gematigder klimaat het beste van zichzelf geven.

Wijnhuis: Cseri

Op een boogscheut van de sympathieke stad Győr vinden we eén van de oudste wijnstreken van Hongarije. Al eeuwenlang wordt dit fantastische terroir gekoesterd. Vroeger stonden hier vooral blauwe druiven aangeplant, maar tegenwoordig is deze regio ook uitermate geschikt voor de productie van typisch aromatische witte wijnen in een wat vollere stijl. Om dat te bekomen heb je twee dingen nodig: een bodem rijk aan mineralen en rijpe, gezonde druiven. En dat is precies wat we hier kunnen terugvinden. De premium rode wijnen hebben een groot bewaarpotentieel.

Omdat de regio wat noordelijker gelegen is begint de vegetatieve cyclus wat later dan in de zuidelijke regio’s. De temperatuur is ongeveer 6 à 7 graden koeler dan in bijvoorbeeld Villány. De lössbodem is uitermate geschikt om aan wijnbouw te doen. Het hoge kalkgehalte is voor bepaalde druiven en stijlen zeer gunstig.