Zweigelt

Deze druif werd in 1922 ontwikkeld toen de Oostenrijker Fritz Zweigelt de druiven Blaufränkisch en St. Laurent succesvol wist te kruisen in Klosterneuburg. Aanvankelijk werd hij Rotburger genoemd, maar later kreeg Zweigelt zelf de eer zijn naam te dragen.

Zweigelt is met 6400ha de meest aangeplante blauwe druif in Oostenrijk. Dat is maar liefst twee derde van de wereldaanplant. Ze geeft voornamelijk lichte en fruitige wijnen, maar in enkele streken worden ook single vineyardwijnen gemaakt die een stuk rijker en voller zijn. De aanplant in Hongarije bedraagt 1600ha met Eger en Kunság en Sopron. In die laatste is maar liefst één op de tien wijnstokken Zweigelt. Hongaarse Zweigelt is vooral bekend omwille van zijn easy drinking karakter. Dat wil zeggen veel fruit op de voorgrond en bijna nooit houtrijping. Sappige bessen, kersen en krieken, lage tannines en alcohol maar ook een kruidige toets zijn verder typerend. Hij wordt vaak in monocépage gemaakt, maar is ook een ideale blending partner met druiven die wat meer tannines en body hebben zoals Kékfrankos. In Eger vinden we hem bijvoorbeeld vaak terug in het Stierenbloed, de Bikavérblends.

Zweigelt rosés en lichtere stijlen doen het goed bij gerechten op basis van tomaat zoals pasta’s, pizza en gegrilde groenten. Verder ook zeer lekker bij stoofpotjes, ragout en de typische Hongaarse soepen  zoals halászlé (vissoep met paprikakruiden). De lichtere stijlen worden best jong gedronken. Die van hogere kwaliteit hebben baat bij enkele jaren flesrijping.