Furmint

‘fu:rmint (foermint)

Furmint is de druif die Hongarije op de wereldkaart gezet heeft. Met 3604ha aanplant (2021) is deze complexe druif de derde meest aangeplante van het land. Het is een op en top Hongaarse druif met roots in Tokaj. Al in de 16de eeuw zien we er de eerste vermeldingen van opduiken in archiefdocumenten. Nadien werd de druif in gans het land aangeplant, zij het wel in kleinere mate. Via de minder bekende Gouais Blanc is de druif verwant met zowel Chardonnay als met Riesling. Zo’n 65% van de aanplant vinden we in Tokaj terug, verder komen er mooie Furmints uit Somló en andere streken aan de noordzijde van het Balatonmeer.

Ze is de laatste jaren één van belangrijkste druiven geworden. Als er één Hongaarse druif de internationale spotlights verdient, dan is het wel Furmint. Deze kwaliteitsdruif kan zeer veel diverse stijlen aan. Van mousserend, droog en zeker niet te vergeten de nobele zoete wijn met botrytis. Furmintwijnen hebben een volle body en een hoge aciditeit. De druif heeft een eerder neutraal karakter, waardoor het terroir zich mooi in de wijn kan tonen. Wat de zoete wijnen betreft zorgt de edele botrytisrotting voor enorm complexe Aszú-wijnen in Tokaj. Typische aroma’s zijn gedroogde abrikoos, honing, nootjes, kweepeer.

 

In de droge variant wordt, zoals bij sommige Rieslings, soms een beetje restsuiker behouden om de hoge aciditeit de counteren. Ook blends met andere druiven, waaronder Hárslevelű of als het toegelaten is zelfs met Olaszrizling, komen voor. Aangevuld met de zoete kruidige toetsen van eikrijping is het een enorm complexe soort die terecht in tot het selecte kransje van nobele druivensoorten behoort.

Het hoeft niet te verbazen dat deze wijnen gastronomisch zeer breed inzetbaar zijn. De droge single vineyard-selections zijn echte eetwijnen. Je kan ze gerust enkele jaren in de kelder laten rusten om er dan van te genieten bij gerechtjes zoals vederwild of forel. Ons favoriete gerecht bij een mooie gerijpte droge Furmint is heerlijk huisgemaakt stoofvlees. De zoete late harvests zitten barstensvol fruitige aroma’s. Ze gaan dan ook goed bij fruitige desserts. De Aszú-wijnen gaan dan weer perfect bij een stukje gebakken ganzenlever met een chutney van kweepeer met abrikozen.