Carastelec Sparkling Winery

Sinds: 2011

Oppervlakte: 22ha

Belangrijkste druivenrassen: Pinot Noir en Chardonnay

 

100 km ten oosten van de stad Debrecen vinden we in de wijnregio Crișana (Transsylvanië) het wijndomein Carastelec. Het was Tibor Gál, één van de pioniers van de moderne Hongaarse wijnbouw, die in 2004 dit terroir omschreef als ideaal voor de productie van mousserende wijnen. De wijngaarden liggen in een natuurlijke amfitheatervorm die zuidgericht is, wat zorgt voor een ideaal microklimaat. Voeg daar nog de mineraalrijke graniet- en kwartsbodem aan toe en je krijgt een uniek terroir.

Een sprankelend terroir

Via een groep Hongaarse investeerders, waaronder de abdij van Pannonhalma, werd het domein in 2011 opgericht. Tibor Gál zelf kon dit jammer genoeg niet meer meemaken. Hij overleed in 2005 bij een ongeval in Zuid-Afrika.

De hypermoderne infrastructuur bevindt zich deels ondergronds om zo op een zuinige manier een constante temperatuur van 14 °C te behouden.

Geschiedenis

Wijnregio Crișana (Hongaars: Körösvidék; Duits: Kreischgebiet), ligt tussen drie rivieren: de Mureș, de Someș en de Tisza en aan de voet van de westelijke Karpaten (het Apusenigebergte). Archeologische vondsten tonen sporen van wijnbouw aan in de tijd van het Romeinse militaire kamp in Porolissum. Verder vinden we in Habsburgse kronieken uit 1770 de aanwezigheid van druiventeelt. Het dorpje Carastelec werd voor het eerst vermeld in 1241 en maakt tegenwoordig deel uit van het Sălaj-district. De eerste geschreven bron gaat over de renovatie van het kerkje van het dorp in 1650 door Zsófia Báthori. Ze schonk ook stukken bos, wijngaard en zelfs haar kasteel om de plaatselijke dominee en zijn familie te huisvesten. Dit document is het oudste bewijs van wijnbouw in het dorp.