Viognier

Viognier is afkomstig uit de Rhône-vallei, met Condrieu als icoonappelatie, en genetisch verwant met Syrah. Nadat de druif bijna volledig verdwenen was ondergaat ze momenteel een renaissance. Ze is subtiel aromatisch met mooie florale tonen en een romige volle body. Interessant om te weten is dat er vaak enkele procenten Viognier gebruikt wordt in bijvoorbeel Rhôneblends om de rode kleur te fixeren.

Viognier in Zuid-Afrika

Met 840ha staat ze op de vijftiende plaats. Pas eind jaren 80 werd deze druif voor het eerst aangeplant. We vinden ze quasi overal terug, met Paarl, Swartland en Stellenbosch al voornaamste regio’s. Wat hogerop aangeplant en onderhevig aan een verfrissende zomerbries kan deze druif schitterende wijnen opleveren. Oranjebloesem, perzik, tropisch fruit, honing en exotische kruiden zijn maar enkele van de complexe aroma’s die we erin terug kunnen vinden.

Viognier in Hongarije

Met amper 15ha aanplant zal je hier niet gauw een wijntje van Viognier terugvinden, maar het is wel één van de toegelaten druivenrassen die op het etiket mogen staan. Er wordt momenteel dus vooral geëxperimenteerd. Wie weet zorgt de klimaatverandering wel voor meer Viognier in Hongarije.

Viognier producten