Nagy Somló - Pure Terroirwijnen
Oppervlakte: 444 ha (2024)
Voornaamste druivenrassen: Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű
Belangrijkste wijn: Juhfark
Wijnhuis: Zsirai
Een kleine maar ó zo fijne regio met onder andere de Juhfark als dé perfecte druif om het terroir weer te geven. We bevinden ons 40km ten noorden van het Balatonmeer op een uitgedoofde onderwatervulkaan van 341m hoog. Sinds de 11de eeuw wordt hier wijn gemaakt. Je voelt meteen de essentie van Somló als je er een glas van aan je lippen zet. Het unieke smaakprofiel is vooral te danken aan de vulkanische basaltbodem en de houtlagering. De wijnen zijn mineraal, ziltig en je kan er net zoals in Tokaj ook wat vuursteen in terugvinden, echte terroirwijnen dus. Door hun mooie zuurtegraad hebben ze ook een mooi bewaarpotentieel.
-De bijnaam voor de regio is “Isten ittfelejtett kalapja” of de vergeten hoed van God, de uitgedoofde vulkaan heeft met wat verbeelding immers de vorm van een hoed.
–Juhfark betekent letterlijk schapenstaart, en verwijst naar de vorm van de druiventros.
-Alle wijnmakers uit Nagy-Somló zijn overeengekomen om vanaf 2023 als eerste in het land verplicht volledig biologisch te werken.
“ISTEN ITTFELEJTETT KALAPJA”
Vörösmarty Mihály (1800-1855)