Kadarka
‘kɒdɒrkɒ
Samen met Kékfrankos dé blauwe druif van Hongarije. Van oorsprong is deze druif echter niet Hongaars. Wellicht waren het Serviërs op de vlucht voor de oprukkende Ottomanen die de druif het land inbrachten. De druif heeft vele leuke synoniemen zoals Törökszőlő (Turkse druif) of Fekete Budai (de Zwarte van Buda) en is in Bulgarije gekend onder de naam Gamza. In Roemenië worden de k een c en krijgen we Cadarca.
De druif wordt momenteel echt gekoesterd door Hongaarse wijnbouwers. Ze stoppen er dan ook veel passie en energie in om deze nationale schat in ere te houden. Volgens oude documenten zou het in de 19de eeuw zelfs de meest aangeplante druif geweest zijn. Maar door de dunne schil is het geen makkelijke druif om te verbouwen, daarom werden tot in de jaren ’70 veel wijngaarden vervangen door makkelijkere variëteiten, die meer opbrengst hadden. Wereldwijd wordt staat er zo’n 1000ha Kadarka, waarvan 274 ha in Hongarije (2022). Vooral in Szekszárd speelt ze een belangrijke rol, zowel als monocépage als in de Szekszárdi Bikavér (stierenbloed van Szekszárd).
Probeer deze druif als je houdt van: Poulsard (Jura), Pinot Noir, Spätburgunder, Gamza, Gamay, Cinsault (Zuid-Afrika)