Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is één van de negen edele druiven. Het is zowat de meest bekende en meest aangeplante blauwe druif ter wereld die zo’n 200 jaar geleden in Bordeaux ontstond uit een spontane kruising tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. De druif heeft veel zon nodig en is zowel een late bloeier als laat rijp. Kortom dé druif bij uitstek voor kwaliteitswijnen. Wie houdt van krachtige rode wijnen, houdt van deze druif. De kleine bessen met een dikke schil zorgen voor de stevige tannines. Daardoor is het belangrijk dat de bessen perfect rijp zijn, zo niet krijg je wrange en bittere aroma’s. Wijnen op basis van Cabernet Sauvignon worden vaak in barriques opgevoed om de tannines wat te verzachten. Daarom gun je de betere Cabernet Sauvignons best enkele jaren kelderrust.

 

 

In koelere jaargangen krijgen we aroma’s van zwarte bessen, kruidige en herbale toetsen en een typisch paprika-aroma. Cabernet Sauvignons van warmere jaargangen geven rijpe bramen, ceder en soms een beetje zoethout. Ideaal zijn dus uiteraard de gematigde jaren die het beste van de twee combineren.

Zuid-Afrika

Hier vinden we Cabernet Sauvignon in quasi elke wijnstreek, maar onze favorieten komen uit Stellenbosch.

In Hongarije staat momenteel 2355 ha aangeplant, vooral in de zuidelijke streken Villány en Szekszárd. We vinden er zowel monocépages als blends met Merlot en Cabernet Franc wat zorgt voor de typische bordeaux blend, maar ook met autochtone druiven zoals Kékfrankos en zelfs met Syrah.

Foodpairing

Wat eten we nu bij een goeie fles Cab? Door de stevige tanninestructuur is een mooi stukje geroosterde entrecote ideaal, zeker als hij op de barbeque gelegen heeft.