Olaszrizling

‘olɒsrizliŋ (olas riesling)

Laat je niet misleiden door de naam, deze druif heeft immers niets te maken met Riesling. De druif is typisch voor Karpatenbekken, wat overeenkomt met Hongarije en zijn buurlanden. Maar de Hongaarse Olaszrizlings spannen de kroon qua prestige. Over de herkomst doen nogal wat verhalen de ronde. Zo zou de druif volgens sommigen via Frankrijk naar Hongarije gekomen zijn. Anderen houden het dan weer op het zuidwesten van Spanje, waar druiven met een gelijkaardig DNA gevonden werden. Volgens mijn Duits Duden woordenboek betekent het woord ‘Welsh’ fremdländisch, maar ook südländisch. Zo maakten de Duitsers het verschil tussen de Welschriesling (uit Oostenrijk) en hun eigen Riesling. Het woordje Olasz betekent dan weer Italiaans, maar ook Roemenië en Kroatië claimen de oorsrpong van deze druif. Laat ons het er misschien op houden dat het een druif is met oorsprong in Centraal Europa.

Zoals eerder gezegd vinden we de druif terug in Hongarije en omstreken. Vooral in Oostenrijk vinden we bijna alle stijlen terug, van mousserend tot zelfs zoet met botrytis (edelrot). Momenteel staat er in Hongarije zo’n 3417ha aangeplant, voornamelijk rond het Balatonmeer.

Hoe smaken Olaszrizlings nu? Wel dat is een moeilijke vraag, bijna alle stijlen zijn mogelijk omdat de druif net zoals Chardonnay een eerder neutrale soort is. Van licht, citrus, fruitig, fris tot vettige volle wijnen met minerale toetsen met een fijne aciditeit. Als typische aroma’s denken we aan amandelbloesem, groene appel, walnoot en hazelnoot. Het neutrale karakter van de druif zorgt ervoor dat het terroir zich mooi kan laten zien in de wijn.

 

Olaszrizling in een frisse stijl brengt ons altijd in de sfeer en de vibe van het Balatonmeer. Op een terrasje met uitzicht op het water met een glaasje in de hand kom je volledig tot rust. Dat maakt het een ideaal zomerwijntje. Een forelletje op de barbeque of een slaatje met wat makreel, meer moet dat niet zijn.

De wat serieuzere varianten zijn echte eetwijnen. Hun volle textuur met veel diepgang, een vleug mineraliteit en knisperende zuren geven premium olaszrizlings ook een mooi bewaarpotentieel. We kunnen er het hele jaar door van genieten, in tegenstelling tot de frisse versies die eerder voor de zomermaanden zijn en in hun jeugd het beste van zichzelf geven.

Kortom, deze druif is een must try als je Hongarije als wijnland wil ontdekken!