Juhfark

ju:’fɒrk (joefark)

Juhfark (letterlijk schapenstaart) dankt haar naam aan de typische schapenstaartvorm waarin ze groeit. De druif groeit quasi enkel in Hongarije en er is amper 173ha aanplant van. In Somló voelt ze zicht helemaal thuis. De Somlói Juhfark is dan ook terecht een begrip. De stokken gedijen perfect op de vulkanische bodem. Haar slanke en neutrale karakter dat toch complex is en gekenmerkt wordt door een relatief hoge aciditeit zorgt ervoor dat ze zeer mooie terroirwijnen geeft die mooi kunnen ouderen in de fles.

Jonge wijnen uit Somló vertonen citrus, pompelmoes, kruiden en munt, vergezeld door ziltige, minerale toetsen met een stevige vleug aciditeit. Enkele maanden eikrijping kunnen bijdragen aan de complexiteit van de wijn. Ze hebben meestal deugd van enkele jaren kelderrust voor we ze drinken. Qua gastronomie zijn Juhfarks buitengewoon dankbaar. De levendige aciditeit doet ze lekker pairen bij hartige iets vettigere gerechten. Onze favoriete foodpairing is een Somlói Juhfark met parelhoen in roomsaus met mandarijntjes. Een echte aanrader.