Pinot Gris (Szürkebarát)

Deze druif heeft vele synoniemen zoals Pinot Gris in Frankrijk, Pinot Grigio in Italië, Grauburgunder in Duitstalige gebieden en Szürkebarát in Hongarije wat letterlijk “Grijze Vriend” of “Grijze Monnik” betekent. Deze naam komt wellicht van Cisterciënzers die de druif in de 14de eeuw naar Hongarije brachten. Ze is een mutatie van Pinot Noir en de bessen zijn veel donkerder gekleurd dan de typische witte wijndruif. De kleur gaat van lichtroze tot paars en zelfs dieprood. Typisch voor de druif is dat ze tijdens het rijpen de zuren snel kunnen zakken.

In Hongarije vinden we momenteel zo’n 1800 ha aanplant met proportioneel de grootste aanplant in Badacsony en met 670 ha numeriek de grootste aanplant in Mátra. Met de juiste zorg krijgen we wijnen met zowel een mooie body als voldoende aciditeit. Ze gedijt bijzonder goed op de vulkanische bodems waar deze twee streken rijk aan zijn, waardoor we misschien wel de meest spannende wijnen van deze druif hier terug kunnen vinden. In de handen van de juiste wijnmaker krijgen we wijnen met power, diepgang en een typische kruidigheid.

Om het wat simplistische uit te drukken kunnen we spreken van twee belangrijke stijlen: de serieuzere, diepe smaakvolle en complexe versies met veel body en de lichtere easy drinking stijl die zeer lieflijk is maar neutraler van smaak.

 

Hoe smaakt een goede Pinot Gris nu? Veel hangt af waar hij groeit en de vinificatie. Een meerwaarde van de druif is zijn veelzijdigheid aan stijlen. Zo kunnen we gaan voor een beendroge versie met een stevige body, hoge alcohol en fijne zuurtjes, maar ook voor wijnen met wat meer restsuiker of lichtere versies met minder karakter, maar met crispy zuurtjes gedomineerd door citrus en groene amandeltoetsen. Bij de rijpere stijl krijgen we uitgesproken aroma’s van tropisch fruit, steenfruit, vuursteen, gember en honing. Door de donkere schil kan je er zelfs rosé mee maken.

FOODPAIRING

 

Door de veelzijdigheid van de druif kunnen we dan ook vele richtingen uit naargelang de stijl die we in het glas krijgen. De lichtere versies doen het goed bij lichte frisse salades, de wijnen met restsuiker gaan goed bij Aziatische gerechten met veel kruiden tot licht pikant. De complexe versies doen het dan weer goed bij pluimwild zoals fazant of parelhoen, gebakken vis op het vel tot een stukje varkenshaasje met een rijke saus.

Aanplant in Hongarije: 1827 ha (2022)

Belangrijkste Streken: Badacsony en Mátra

Probeer deze wijn als je houdt van: Albarino uit Spanje, Alvarinho uit Portugal, Muscadet, Moschofilero uit Griekenland, Torrontes uit Argentinië, Olaszrizling (Welschriesling, Riesling Italico), Picpoul de Pinet, Fiano, Gavi DOCG