Cabernet Franc
De druif geeft stevige wijnen met gemiddeld iets minder tannines en kleur dan Cabernet Sauvignon, die trouwens een kruising is tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Typische aroma’s zijn intens zwart fruit (zwarte bessen en braambessen) en rood fruit (frambozen) met een kruidige toets. Het paprika-aroma in de neus is het meest typerend. Bij voldoende rijpheid krijg je rode paprika, bij onvoldoende rijpheid eerder groene paprika. Daarom zijn wijnen van deze druif bijzonder lekker bij een varkenskroontje ingewreven met een rub op basis van gedroogde Hongaarse paprika en traaggegaard (low and slow) op de barbeque.
In Hongarije
Vooral in het zuiden van Hongarije in Villány fantastisch als Villányi Franc, ze wordt er terecht de koningin van de druiven genoemd. Ook noordelijker is ze een groot succes in Pannonhalma en rond het Balatonmeer. Met 1457ha (2022) is het de 4de meest aangeplante blauwe druif. We vinden ze zowel in Bordeaux blends als in monocépages.