Cabernet Franc

De druif geeft stevige wijnen met iets minder tannines en kleur als Cabernet Sauvignon, die trouwens een kruising is tussen Cabernet Franc en Sauvignon Blanc. Geeft intens zwart en rood fruit met een kruidige toets. Zwarte bessen, braambessen en frambozen en heeft vaak een typisch paprika-aroma in de neus. Daardoor vinden wij wijnen van deze druif bijzonder lekker bij traaggegaard varkensvlees in een rub op basis van gedroogde paprika op de barbeque.

In Hongarije

Vooral in het zuiden van Hongarije in Villány fantastisch als Villányi Franc, ze wordt er terecht de koningin van de druiven genoemd. Ook noordelijker is ze een groot succes in Pannonhalma en rond het Balatonmeer. Met 1457ha is het de 4de meest aangeplante blauwe druif. We vinden ze zowel in Bordeaux blends als in monocépages.

In Zuid-Afrika

Met 850ha is het de 14de meest aangeplante druif van het land. Vooral in Paarl en in Stellenbosch vinden we ze terug. Pas in 1998 werd ze voor het eerst afzonderlijk gevinifieerd. Sindsdien wint ze aan populariteit als monocépage.