Hárslevelű

ha:r’ʃlɛvɛlyː (haarsj leveluu)

Hárslevelű, letterlijk blad van de lindenboom, is een natuurlijke kruising tussen Furmint en de onbekende Pflantscher. De eerste vermeldingen vinden we terug in de jaren 1700 in Tokaj. Het is dus een op en top Hongaarse druif. Momenteel staat er 1497ha aangeplant. Buiten Hongarije vinden we nog zo’n 200ha, en jawel zelfs in Zuid-Afrika staat momenteel 16ha aangeplant.

Samen met Furmint wordt ze vooral in Tokaj gebruikt voor de zoete Aszú-wijnen. Maar ook droog komt ze op zichzelf voor of in blends met Furmint. In theorie zou deze wijn makkelijk te onderscheiden moeten zijn van de Furmint. Maar in de praktijk is dat allesbehalve evident. Florale aroma’s van lindenbloesem, honingbloesem en fruitaroma’s van peer, abrikoos en honing typeren deze wijnen. Verder hebben ze een zachte textuur, gemiddelde body en een verfijnde aciditeit.

Net zoals de Furmint zijn ook deze wijnen breed inzetbaar. De droge single vineyard-selections zijn echte eetwijnen. Je kan ze gerust enkele jaren in de kelder laten rusten om er dan van te genieten bij gevogelte, varkensvlees of kalfsvlees met braadjus of een rijke saus. De zoete late harvests zitten barstensvol gedroogd fruit, honing en aroma’s van lindenbloesem. Ze gaan dan ook goed bij fruitsalades en fruittaartjes.