Merlot

Waar er Cabernet Sauvignon is, is Merlot nooit ver weg. En dat hoeft niet te verbazen, hun genetische ‘vader’ is immers dezelfde, namelijk Cabernet Franc en met een genetische ‘moederdruif’ die de welluidende naam Magdeleine Noire des Charentes draagt, voel je meteen dat we hier met een edele druif te maken hebben. We vinden ze in meer dan 40 landen terug in de wereld.

De bessen zijn iets groter dan bij Cabernet Sauvignon, de schil is iets dunner en Merlot is iets vroeger rijp. Merlotwijnen hebben daardoor gemiddeld iets minder tannines, zijn lager in zuren, zijn lichter van kleur en zijn vroeger op dronk. Het is een ideale blenddruif om stroeve wijnen te verzachten. De naam Merlot zou afkomstig zijn van het Franse Merle. Het plukmoment is van cruciaal belang om een goede Merlot te kunnen maken, ben je te vroeg krijg je onaangename onrijpe groene toetsen in de wijn, ben je te laat krijg je (te) veel alcohol, overrijp jammy fruit en zit je met een lompe wijn. Een Merlot van perfect rijpe druiven geeft aroma’s van kersen, bessen en pruimen. Eikrijping geeft dan weer aroma’s van chocolade en vanille. De topmerlots zijn zeer geconcentreerd, hoog in tannines en kunnen soms wel 20 jaar bewaren.

Merlot in Hongarije

In Hongarije staat momenteel zo’n 2136 ha aangeplant en is daarmee na Kékfrankos en Cabernet Sauvignon de derde meest aangeplante blauwe druif. Vooral in de warmere gebieden Villány en Szekszárd, maar ook in de rest van het land vinden we ze terug. In Eger vinden we ze soms terug in het stierenbloed, Egri Bikavér.