Chardonnay

Eén van de bekendste witte druiven die we in alle uithoeken van de wereld aantreffen. Wist je trouwens dat deze druif een kruising is tussen Pinot Noir en de minder bekende druif Gouais Blanc? In koelere regio’s is Chardonnay ideaal om mousserende wijnen van te maken, maar zeker ook geschikt voor rijping op hout. Kenmerkend is dan het volle vettige karakter. De hand van de wijnmaker en het terroir kan je in deze wijnen vaak terugvinden.

 

Hongarije

Met 2170ha aanplant samen met Cabernet Sauvignon de populairste internationale druif van het land. Vooral in Etyek, nabij Boedapest, gekend voor de schuimwijnen en in Balatonboglár voor de droge frisse stijl. De druif staat graag op calcaire bodems die ze hier terugvindt, aangevuld met zanderige bodems.

Unwooded Chardonnays passen goed bij lichtere gerechten zoals gestoomde zeebaars met eventueel een botersausje. Rijke eikgerijpte Chardonnays gaan perfect bij wat rijkere romigere gerechten, zoals vette vis met een romige saus of pasta met vis. Ook rijke kazen zoals een mooi stuk Camembert kan bijzonder lekker zijn.