Sauvignon Blanc

Deze “wilde witte” is één van de meest aangeplante soorten ter wereld. Oorspronkelijk afkomstig uit de Loirestreek, in een blend met Semillon als grote referentie in Bordeaux. Maar tegenwoordig zeer wijd verspreid over gans de wereld, met als Nieuwe Wereldreferentie Marlborough in Nieuw-Zeeland.

Sauvignon Blanc in Zuid-Afrika

Met zo’n 9300ha is het de vijfde meest aangeplante druif van het land. Stellenbosch neem het leeuwendeel van het areaal voor zich. Sauvignon Blanc staat gekend als frisse fruitige wijn met een mooie aciditeit. In Zuid-Afrika zal je ze zelden houtgerijpt terugvinden. In de warmere streken vind je wat meer tropisch fruit in de wijn, in de koelere wat meer kruidige en vegetale toetsen zoals gras, asperge en groene vijgen.

Sauvignon Blanc in Hongarije

Met een duizendtal hectare komt deze druif niet in de top tien voor van meest aangeplante witte druiven. Ze doet het bijzonder goed op de koelere kalkbodems in Etyek nabij Boedapest. Hier vinden we de meer koelere versies terug met crispy zuren, citrusaroma’s en vegetale toetsen. De typische tropische passievruchtvariant treffen we heel uitzonderlijk aan.

Zeer interessant dus om een Sauvignon uit beide landen eens naast elkaar te proeven.