Kéknyelű

Kéknyelű is een echte Hongaarse druif die wellicht afkomstig is uit Badacsony aan de noordelijke oevers van het Balatonmeer. Het is een oud druivenras die zeer populair was voor de phylloxera-plaag. De aanplant ervan is zeer beperkt waardoor de wijnen ervan zeer moeilijk te vinden zijn. De naam betekent letterlijk “blauwe stengel”, we vinden dan ook een lichte blauwe schijn terug op de bladstengel. Het is een zeer delicate druif, die het de wijnbouwers niet makkelijk maakt om ze te telen. Doordat ze alleen maar vrouwelijk bloemen heeft is er een andere druif nodig voor de bestuiving, dat is meestal de Budai Zöld (groene van Buda). Door het intensieve werk in de wijngaard werd ze door de plaatselijke wijnboeren “de druif van de heren” genoemd. Omdat ze vonden dat alleen rijke heren zich konden veroorloven om deze druif te telen wegens het vele werk en de lage opbrengst. Tijdens het communisme was het telen van deze economisch weinig rendabele druif uiteraard uit den boze. Voor de Hongaren staat deze druif in het rijtje van de Juhfark en de Tokaji Aszú. Net zoals voorgaande druiven is de Kéknyelű een eerder neutrale druif met een mooie zuurtegraad die het terroir waarop ze staat zeer mooi kan weergeven. De vulkanische bodem van Badacsony is dan ook een perfect match.

In hun jeugd geven deze wijnen vooral aroma’s van perzik, citrus, groene kruiden met minerale en florale toetsen en laten ze zich zeer vlot drinken. Maar na enkele jaren geduld kunnen zich rijke aroma’s van rook, nootjes en honing ontplooien. Door enorm kleine aanplant en door lang van het toneel verdwenen te zijn, is men nog op zoek naar een éénduidige stijl, zo vinden we zowel reductieve als eikgerijpte voorbeelden terug. Ze kunnen zelfs mousserend of als eiswein gevinifiëerd worden. Maar geef ons toch maar gewone droge stijl met een eventueel wat houtrijping.

Zoals eerder gezegd zijn Kéknyelűs zeer gastronomische wijnen. Ze doen het bijzonder goed bij groenten zoals venkel en selder. Ze zijn lekker bij gevogelte, varkensvlees en vis. Als we één concreet gerecht moeten kiezen, dan gaan we voor een gestoomde forel met groene kruiden en een gekookt aardappeltje met wat gegrilde venkel uit de oven met pijnboompitjes en parmezaanschilfers.

Totale aanplant: 46ha

Favoriete bodem: Vulkanisch gesteente

Probeer deze wijn als je houdt vanRieslingJuhfarkFurmintHárslevelű, Grüner Veltliner