Zuid-Afrika

Zuid-Afrika wordt vaak aanzien als een land van de Nieuwe Wereld. Maar eigenlijk wordt er al aan wijnbouw gedaan sinds halfweg de 17de eeuw, toen de eerste Europeanen zich in de Kaap vestigden. De vegetatieve cyclus begint er, vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond, in september. De oogst is meestal in februari en maart. De beste wijnregio’s vinden we in de Kaapprovincie. De verkoelende zeestroom van de Atlantische Oceaan en de “Cape Doctor” een aanhoudende droge wind vanuit het zuidoosten zorgen voor een gematigd klimaat met veel zonuren. Voeg daarbij een breed spectrum aan bodems en microklimaten waardoor we ons keer op keer kunnen laten verrassen door de schitterende wijnen die dit land ons geeft.

Enkele cijfers

Oppervlakte wijngaard: 125.000 ha (15de wereldwijd)

Productie: 9,5 miljoen hl in 2018 (9de plaats wereldwijd)

Wit: 55% Rood: 45%

Belangrijkste druivenrassen: Chenin Blanc 18,6%, Sauvignon Blanc 11% Cabernet Sauvignon 11%, Syrah 10%, Pinotage 7%, Chardonnay 7%, Merlot 6%